Eendracht 27 - 2002

Vereniging "Noitdorpsche Historiën" veel nieuwe leden na lezing Jan Janssen

'Nootdorper' Jan Janssen vertelt over zijn imposante fietscarrière

Henk Rolvink, voorzitter van de vorig jaar opgerichte vereniging "Noitdorpsche Historiën" opende donderdag 27 juni jl.Een volle zaal geniet van de lezing van Jan Janssen. voor een volle zaal van Het Witte Paard trots de lezing die over Jan Janssen's fietscarrière ging. Rolvink was vooral verbaasd dat er zoveel mensen (vooral ouderen, maar toch ook enkele jongeren) waren gekomen. Ook memoreerde hij het boeiende voorgesprek dat hij met Jan Janssen had in diens tuin en huidige woonplaats Kapelle in België. Dit gesprek was met Eendracht redacteur Dick den Hollander (Knorke) en stond in De Eendracht nr. 26 - 2002.

Door Ben van Hagen

In het welkomstwoord van oud-topsporter en ‘Nootdorper’ Piet van der Kruk (kogelstoten, discuswerpen) werd duidelijk hoe megalang de overwinningenlijst (palmares in wielertermen) van Jan Janssen is. Opmerkelijk was dat in bijna alle interviews Nootdorper of oud-Nootdorper vermeld wordt. Van der Kruk plagerig over dat Nootdorperschap: “Nooit zal ik het van Jan winnen, ondanks het feit dat ik al 27 jaar in Nootdorp woon en Jan er daadwerkelijk slechts 23 jaar heeft gewoond. Jan Janssen ‘blijft’ Nootdorper, ik blijf ‘import’." Dat het Olympische resultaat (47e) van Jan wat tegen viel verbaasde Van der Kruk.

Kusje op stang

Van der Kruk wist ook eerder dan de Nootdorpers dat Jan Janssen zijn oog had laten vallen op zijn huidige vrouw Cora Lakens.Jan en Cora Janssen luisteren aandachtig van achter hun 'eigen' fiets. In Nootdorp nog geheim, maar in Delft voltrok dit zich allemaal voor de ogen van Van der Kruk. Jan kwam tijdens zijn trainingsritten vaak langs de Delftse zaak waar Nootdorpse Cora werkte. Jan stond dan op de stang van zijn racefiets en gaf Cora een kusje door het geopende raam!
Van der Kruk had ook uit de vele boeken die hij over Jan Janssen had gelezen een uitspraak van Eddy Merckx gehaald. Deze deed Merckx in 1967 nog voor hij zelf een topper was. Eddy: ”Jan Janssen kan de Tour de France winnen, omdat hij een compleet renner is! Hij kan tijdrijden, bergop rijden, sprinten en zelfs een zesdaagse rijden”.
Van der Kruk heeft het in 1973 voor elkaar gekregen een Touretappe door Delft te laten rijden. Kosten slechts ƒ 2.500,–!

'Le Professeur'

Van der Kruk refereerde ook aan de vele bijnamen die Jan kreeg van de media, gebrilde Nootdorper en ‘Le Professeur’ om er maar een paar te noemen. (Redactie: Jan Janssen wist heel goed dat PR heel belangrijk was voor een profwielrenner. Dat verhoogt je populariteit en kan ook extra geld opleveren voor een contract tijdens een criterium of een overstap naar een nieuwe ploeg. De bijnaam ‘Le Professeur’ (onderwijzer) kreeg hij van de Franse pers, omdat hij na een koers alles tot in details vertelde en uitlegde.)

Paardenbaan start carrière

Na het welkomstwoord van Van der Kruk kwam Jan Janssen aan het woord. Hij vond het zichtbaar fijn dat hij zoveel oude bekenden in de zaal zag, waaronder enkele oud-renners waarmee hij vroeger trainde. Heel enthousiast vertelde hij dat hij als 15-jarige begonnen was. Hij fietste iedere dag op een fiets met ‘krom stuur’ naar de Ambachtsschool in Den Haag. Jan Janssen fietste zelfs tussen de middag heen en weer.
Jan Janssen: “Eigenlijk is het hier (Het Witte Paard) begonnen! Hierachter lag vroeger, voor de mensen die het niet weten de paardenbaan (een hoop gelach uit de zaal).
De wielerverenigingen Hollandia/ De Spartaan/De Mol hielden op deze baan wedstrijden. Daardoor ben ik eigenlijk aangestoken en spelenderwijs met fietsen begonnen. Een leraar op de Ambachtsschool had een racefiets te koop. Deze fiets kostte ƒ 110,–; een vermogen in die tijd! De fiets had ik van mijn spaarcentjes, verdiend bij de tuinders in Nootdorp, gekocht.”

Wielervereniging De Mol

Jan: “Met jongens (o.a. Steijger/ Kemp/ Ribbelink en Nootdorper Leo van Eyk) van de Delftse wielervereniging De Mol ging ik trainen in de omgeving en dat leverde al gauw resultaat op. Wedstrijden bij de nieuwelingen winnen bijvoorbeeld. Ik mocht daarna met dispensatie meegaan doen bij de amateurs. Enkele jaren later toen ik echt amateur was, waren er mensen die het in mij zagen zitten en die maakten het mogelijk om te trainen en wedstrijden in het buitenland te gaan rijden. Bloemenmarktkoopman Koos de Roos uit Delft bijvoorbeeld. Stapsgewijs is het daarna steeds beter gegaan. Wat resulteerde in grote overwinningen van klassiekers bij de amateurs o.a. De Ronde Van Zuid-Holland die hier in Nootdorp op de paardenbaan startte en finishte. Uiteindelijk resulteerde dit weer in een grandioze profcarrière waarvan als hoogtepunt de Tour de France overwinning in 1968.

Cora in verwachting

Overigens heb ik al mijn grote overwinningen behaald wanneer mijn vrouw Cora in verwachting was!”
Hierna waren er unieke filmbeelden te zien die de vereniging Noitdorpsche Historiën had weten te bemachtigen bij het NOB. Bij deze beelden gaf Jan met zichtbaar plezier commentaar.
Hiervan enkele anekdotes. Jan vroeg speciale aandacht voor een etappeoverwinning tijdens zijn succes-Tour in 1968. Tijdens de finale springt knecht Eef Dolman een kilometer voor het einde weg, Jan gaat erachteraan met het hele peleton in zijn kielzog en in de laatste bocht pakt Jan de koersbroek van Eef en trekt zich zo op gang voor de laatste honderden meters en wint.
Jan: “Als Jacques Goddet, de toenmalige Tourdirecteur dit had gezien, had het misschien mijn overwinning gekost!”
Over diezelfde Tour zegt Jan: “Na een zware bergetappe kwam Eef Dolman tien minuten te laat binnen en werd naar huis gestuurd. ’s Avonds maak ik een ‘praatje’ met Goddet en de volgende dag mocht Eef toch starten! Zo zie je; als je plezierig bij de directie van de Tour overkomt, kan dat wel eens helpen”.
Jan: “Doordat ik brildrager ben, zie ik bij slecht weer weinig bij afdalingen. Ik stopte mijn bril in de zak van mijn koerstrui, de stak de ‘voelsprieten’ uit en stortte mij dan op goed geluk in zo’n afdaling.”

Pauze

Tijdens de pauze was er gelegenheid om de albums (20 stuks) van fan van het eerste uur Jan van der Sman te bekijken. Boekhandel Tinro verkocht een boek over Jan Janssen (titel: Vedette op de grens). Dit boek kon je laten signeren door de aanwezige auteur Fred van Slogteren en uiteraard Jan Janssen. Wielerzaak Profile Verbakel toonde de racefietsen van het merk Jan Janssen, waarvan Jan’s beide zoons de directie vormen. Van de vereniging Noitdorpsche Historiën kon men lid worden, wat velen deden.

Vragenuurtje

Het vragenuurtje aan Jan Janssen had tot diep in de nacht kunnen duren zoveel vragen waren er. Om 22.30 uur werd besloten dat er nog één gesteld kon worden.

Waarom ben je nooit Kampioen van Nederland geweest?Het vragenuurtje
“Tijdens het NK reed ik altijd als enige tegen complete Nederlandse ploegen, omdat ik lid was van een buitenlandse ploeg (Pelforth). Iedereen moest van de ploegleiders tegen mij rijden.”

Waarom was je eens te laat op het Nederlands Kampioenschap
“Door een lekke band met de auto! Het kostte me deelname aan het WK dat jaar! Daar ben ik nog boos over. Cora had nog zo gezegd dat ik contact op had moeten nemen met de wielerbond om het uit te leggen. Maar ja, eigenwijs hè!”

Worden er wedstrijden verkocht?
“Grote wedstrijden worden echt niet verkocht! Bij kleinere wedstrijden komt het weleens voor! Bart Zoet won vroeger eens een kermiskoers voor ƒ 25,– .” Een renner zegt wel eens: “Hier wil ik graag winnen, dan mag jij dat later waar jij graag wint.” “Zo heb ik de ronde van Nootdorp een keer gewonnen.”

Heeft Gerrit Schulte invloed op je carrière gehad?
“Een beetje. De manier van trainen en zijn leefwijze en verzorging spraken mij wel aan.”

Reed je de Tour zonder doping?
“Ja! Je moet je goed verzorgen en trainen. In die tijd had ik een hele goede sportarts, Dr. Rolink. Deze arts schreef medicijnen voor, maar voor zover ik dat weet geen doping. Natuurlijk vind ik dopinggebruik niet juist. In 1967 won ik de Tour-etappe Marseille-Carpentras. Op diezelfde dag vond Tom Simpson de dood op de flanken van de Mont Ventoux door een combinatie van hitte, oververmoeidheid en doping! Deze overwinning had voor mij geen enkele waarde. Verschrikkelijk.”

Wat vond je van zesdaagses?
“Zesdaagse rijden was niet mijn specialiteit. Had wel succes, maar ik deed alleen mee als mijn partner een zesdaagsespecialist was. Een baanrenner dus!”

Wat heeft je doen besluiten te stoppen?
“Tijdens mijn laatste maanden als profwielrenner ging ik over de toekomst nadenken en dacht: Ik heb wel wat verdiend, maar er moet na deze periode ook brood op de plank komen. Je kan alleen presteren als je inzet en lichamelijke conditie honderd procent is.
Op een gegeven ogenblik kwam het fietsen me de oren uit. Het ging gewoon niet meer en ben ik gestopt. Mijn laatste koers was in Kortenhoef en ik won!”

Wat ben je na het fietsen gaan doen?
“In Brabant kwam ik de directeur van Flandria tegen (mijn laatste profploeg). We maakten een praatje en hij zei: ‘Je moet mijn fietsen gaan verkopen, een sticker met Jan Janssen erop. Dat verkoopt!’ Na één jaar voor Flandria fietsen te hebben verkocht ben ik voor mezelf begonnen met mijn eigen merk Jan Janssen racefietsen. Het ging uitstekend. Het tourfietsen op een fiets met een krom stuur werd een rage. We waren op vakantie in de jaren zeventig en de oliecrisis brak uit. Ik zei tegen Cora, kom koffers pakken en naar huis. De oliecrisis was goud voor ons. In twee dagen de hele voorraad uitverkocht!
Enige jaren geleden had ik mijn fietsmerk verkocht aan fietsenfabriek UNION, maar zij deden dat in mijn ogen op een zodanige manier, mijn naam, Jan Janssen onwaardig. Mijn zoons hebben alles toen weer teruggekocht en het gaat prima.”

Heb je afgetraind?
“Nee! Omdat ik mijn eigen fietsenmerk ging verkopen had ik geen tijd. Sinds 1975 ben ik met een aantal fietsfanaten tourtochtjes gaan rijden. Doe ik nog regelmatig. Bevalt me uitstekend. Goed voor het lichaam!”

Lance Armstrong rijdt eigenlijk alleen de Tour. Wat vind je daarvan?
“Niet leuk! Als Tour de France-winnaar moet je je overal laten zien. Dat verdienen de organisatoren van kleinere wedstrijden. Lance vraagt ook veel te veel geld. Vroeger was dat voor een kermiskoersje ƒ 1.000,–. Nu het meer dan het dertigvoudige!”

Voorzitter Henk Rolvink overhandigt Jan Janssen het erelidmaatschap.Wat is je wielerervaring in Italië?
“Ik reed alleen de klassiekers in Italië. Mijn sponsor Pelforth, een biermerk uit Frankrijk, wilde niet dat we daar koersten. Was ons marktgebied niet en had dus geen reclamewaarde voor de sponsor!”

Heb je nog contact met oud-renners?
“Ja! Bij diverse wielerevenementen waarvoor ik uitgenodigd word. In Frankrijk, in de Beaujolaisstreek, wordt ieder jaar in oktober een gezelligheidswedstrijdje voor oud-renners gehouden. Je begrijpt in deze wijnstreek is het na afloop heel gezellig!”

Erelid

Voorzitter Henk Rolvink van de Vereniging "Noitdorpsche Historiën" dankte tot slot Jan Janssen voor deze geslaagde avond, die een aantal nieuwe leden opleverde. Als dank kreeg hij een door Drukkerij Van de Sande vervaardigd erelidmaatschap-certificaat van de vereniging aangeboden. Op het certificaat staan onder andere alle grote overwinningen van Jan vermeld. Ook het feit dat hij meespeelde met de musical “Verdwaald in de Tijd”.
Een fietstocht door Pijnacker-Nootdorp stelde de voorzitter Jan in het vooruitzicht.
De gemeente Pijnacker-Nootdorp bood Jan Janssen de Kroniek van Nootdorp aan en tevens een video met beelden van (de kern) Nootdorp.
Wielerfan Jan van der Sman heeft alle radio- en TV-geluidinterviews van Jan Janssens wielerloopbaan op CD laten zetten en aangeboden.

Bedankt!
Mede dankzij onze sponsors was de lezing van Jan Janssen een zeer geslaagde avond en wij willen de sponsors via deze weg dan ook hartelijk danken:
Rabobank Nootdorp-Pijnacker;
Profile Verbakel;
Gemeente Pijnacker-Nootdorp;
Drukkerij Van de Sande;
Boekhandel TinRo;
VidLeo Videoproducties;
Webtown Internet Services;
Caminada Notarissen;
Helm-Ruijgt Installaties;
Nederlandse Vereniging voor Geluid- en Beeldregistratie;
Eric van Houten voor de foto's;
En natuurlijk weekblad De Eendracht voor de fraaie interviews.

Namens "Noitdorpsche Historiën"
Henk Rolvink (voorzitter)Overgenomen uit weekblad "De Eendracht", 16e jaargang nr. 27 – 2 juli 2002

Foto's: Eric van Houten